Otizmli bireylerin kendilerinden öğrendiklerimize göre yeni kıyafetler eskilere göre daha sert olduğu için aşırı duyarlığı olan çocukların canını acıtabiliyor. Otizmli çocuklar genellikle yumuşak giysilerle daha rahat ediyorlar. Özellikle giysilerin kolalanması, yumuşatıcıların çok kokulu olması çocukları rahatsız ettiği için yeni giysiler giymek istemiyor ve tek bir giysi kullanmak istiyor olabilirler. Ayrıca otizmli bireylerin cansız nesnelere gereğinden çok daha fazla bağlılık hissetmeleri de buna neden olabilir.
Otizm spektrum bozukluğunun nörolojik nedenlerden kaynaklandığı sanılmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin önemli bir bölümünde (yaklaşık %35), beyindeki anormal elektrik hareketlerine bağlı olarak; nöbet, istemsiz hareketler, bilinç yitimi vb. nörolojik sorunlar da görülebilir. Otizm spektrum bozukluğu asla bir ruh hastalığı değildir; ancak, belirtileri bazı ruh hastalıklarını çağrıştırabilir.
Mezopotamya Otizm Yaşam Merkezi olarak bölgemizin en yenilikçi eğitim yöntemlerini yılların verdiği tecrübemizle birleştirmekteyiz. Bu doğrultuda kurumumuzda Bireysel Eğitim, Grup Eğitimleri, Duyu Bütünleme, Müzik Eğitimi, Yüzme Eğitimi, Konuşma Eğitimi, Özbakım Becerileri,Davranış Problemi Eğitimleri gibi tüm eğitimler uzman eğitmenlerce verilmektedir.
Otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur ve Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control Prevention)’nin verilerine göre 2006 yılında Her 150 çocuktan 1’inde otizm görülürken, 2012 yılında Her 88 çocuktan 1’inde otizm görülmüştür. 2014 yılında verilen son bilgiye göre de, her 68 çocuktan 1’inde otizm görülmektedir.
Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.
Vakit kaybetmeden bir an önce bir çocuk doktoruna daha sonra da hastanelerin Çocuk Psikiyatrisi ya da Çocuk Ruh Sağlığı bölümlerine başvurunuz ve çocuğunuzun bir çocuk psikiyatristi tarafından değerlendirilmesini sağlayınız. Bazı çocuklarda 6-12 ay arasında otizmin ilk belirtileri görülebiliyor. Eğer çocuğunuza otizm tanısı konursa erken müdahale programlarını görüşmek üzere Mezopotamya Otizm Yaşam Merkezi’ne başvurunuz.
Otizmin belirtileri göz kontağı kurmamak , seslendiğinizde dönüp bakmamak , sanki işitmiyor gibi davranmak , yaşıtları ile uygun ilişki kuramamak , birlikte oynamamak,Tek başına olduğu etkinlikleri tercih etmek, başka bir dünyadaymış gibi davranmak, olaylara, başkalarının sevinç ve üzüntülerine tepkisiz kalmak, toplum kurallarını anlama ve uygulamada güçlük çekmek, başkalarının yüz ifadelerini anlamamak, konuşmada gelişmemek, gecikmek veya zorlanmak , garip ve manasız , tekrarlayıcı, basmakalıp ve tekdüze konuşmak, karşılıklı konuşmayı başlatamamak veya devam ettirememek, beden dilini, jest ve mimikleri, anlamada , kullanmada zorluk çekmek ve taklit becerilerini kullanamamak, duyuları farklı algılamak, örneğin; sese, ışığa, dokunmaya olağandışı tepki vermek ve tehlikeyi algılayamamak.
Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır.