Otizm ve Oyun / Deniz Gül ATSIZ

Otizmli çocuklarda bireysel gelişimin olduğu kadar topluma uyum sağlama becerilerinin gelişmesi de oldukça önemlidir. Çocuğun topluma uyum sağlamasına giden yoldaki ilk adımlardan birisi muhakkak ki oyun becerileridir.  Otizmli çocukların her birine özgü ayrı oyun uygulamaları tasarlanmalıdır. Oyun becerilerinin gelişim hızının bütün çocuklarda farklılık gösterdiği unutulmamalıdır. Oyunlar, çocukların eğitim sürecine daha istekli katılmasını, motor becerilerinin geliştirilmesini, yeni becerilerin öğrenilmesini , nesneleri ayırt etmesini, hangi nesneyi nerede kullanabileceğini, nesneler arasında farklı ilişkiler kurmasını, gündelik hayattaki yemek yeme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamasını, hatta dil ve okuma yazma becerilerinde dahi olumlu etkiler sunmaktadır. Otizmli çocuklar oyun etkinliğine katılırken özel pekiştirme ve destekleme çabalarına ihtiyaç duyarlar. Otizmli çocuklar küçük yaşlarda oyun kurmakta ve oyuncakları işlevlerine uygun kullanmakta sorun yaşarlar.

Teşvik ile oynatılan oyunlar çocuğun ileri süreçlerde kendi hayatını destekleyen bir öz çalışma yapmasına olanak sağlar. Çocuğun yaratıcılığını kullanabilme kabiliyetini geliştirir ve nesneleri farklı bir sonuca ulaşmak için verimli bir şekilde kullanılabileceğini fark etmesini sağlar. Otizmli çocukları, okul dönemi ve olgunluk yaşlarında konforlu bir hayat sürebilmeleri yönünde destekler. Sonuç olarak farklı olmalarına rağmen temelinde otizmli çocuklardan normal gelişimli arkadaşları gibi hayatı öğrenmek, düşünsel aktivitelerini geliştirmek ve sosyalleşebilmek için oyunlara ihtiyaç duyarlar. Ve ortak oyunda buluşup ortak bir dil oluştururlar.

İnce Motor Gelişimi

Çevrenizde “benim çocuğumun ince motor becerileri çok zayıf” diye duymuşsunuzdur. Peki nedir bu ince motor becerileri dedikleri şey? İnce motor becerileri; elimizde ve parmaklarımızda bulunan küçük kasların hareket etme becerisidir. Beynimizle, ellerimiz ve parmaklarımız arasında hızlı, koordineli ve doğru bir bağlantı varsa ince motor gelişimindeki kaslar gelişir. Böylece bireyin hareket etme kabiliyeti artar. El göz koordinasyonu gelişir.

İnce motor becerisi gelişen çocuğun; Yazı yazması, giyinmesi, beslenmesi, el becerileri gerektiren aktiviteleri gerçekleştirmesi kolay olur. Farklı gelişim gösteren çocuklarda ince motor becerilerinin gelişmesi çoğunlukla zayıftır. Böyle çocuklar için yapılan planlama, aşamalı olarak hazırlanmalı ve aşamalı olarak uygulanmalıdır. Çocuklarımızın ince motor becerilerini desteklemek için;

  • Hamurla oynama
  • Kalemle karalama(gelişigüzel, sınırlı)
  • İpe boncuk dizme
  • Makas kullanma
  • Nohut ve fasulyeyi ayıklama
  • Plastik şişeye ambalaj lastiği takma
  • Şişeye çakıl taşı doldurma
  • Lego ve küpleri tak-çıkart yapma
  • Kalemi açacakla açma
  • Düz zemine yapıştırılmış küçük bantları sökme

    Ve daha birsürü etkinlikleçocuklarımıza faydalı olabiliriz.